SOSYOLOJİK İKİLEMLER
Özgürlük ve Bağlılık
“ İnsanların özgürlükleri başkasının özgürlüğünü sınırladığı yerde biter.”
Aslında özgürlük insanın kendi düşüncesine göre karar verme yetisidir. Kararlar verebilmek özgürlüğün kanıtıdır diyebiliriz.
Aldığımız kararların sonuçlarından sorumluyuzdur. Eğer başkaları tarafından izin verilmeyen bir şeyi yaptıysak, örneğin bir kuralı çiğnediysek cezalandırılabiliriz. Kimse bizi o kararları almaya zorlamamıştır. Bu yüzden suçlanacak biri varsa o bizizdir. Ceza, yaptıklarımızdan sorumlu olduğumuzun kanıtıdır. Bu da özgürlüğümüzün kısıtlandığını apaçık şekilde gösterir.
Özgür davranabilmemiz için başka kaynaklara da ihtiyacımız vardır. Bunlardan en bilineni para diyebiliriz. Fakat bu kaynak da tek başına yeterli değildir. Özgürlüğümüz neye sahip olduğumuzdan, nasıl davrandığımızdan çok kim olduğumuza da bağlıdır. Irkımız, cinsiyetimiz ya da yaşımız nedeniyle kısıtlanabiliriz ve bu özellikler ne kadar özgür olursak olalım değiştiremeyeceğimiz şeylerdir.
İşçi sınıfından bir ailede büyüyen biri kendini orta sınıftan inanların içinde rahatsız hissedebilir. Ya da kendi dininde normal olan bir şeyi başka dinden insanların yanında yapmaya kalkıştığında hoş karşılanmayabilir. Bizim özgür olduğumuz ortam olduğumuz grubun içidir.
Bu grup bir yandan bizim özgür olmamızı sağlarken diğer yandan sınırları ile de özgürlüğümüzü kısıtlar.
Bizi özgür yapan bu gruplarımız amaçlarımıza, isteklerimize de hükmeder.
Kaderimizi sakince ve tevekkülle kabul edebiliriz ya da onu kısmetimiz olarak görebiliriz.
Ait olduğumuz gruba borçlarımızı özetlemek gerekirse bunları üç kategoriye indirebiliriz.
- Uğraşmaya değer amaçlarımız ile sıkıntıya girmeye değmeyenler arasında yapılacak ayrımdır.
- Amaçlarımızı izlerken kullanacağımız grubumuzun bize verdiği araçlardır.
- İlgi kurma ölçütüdür.