KUZEY ATLANTİK KONSEYİ
NATO’nun en önemli politik karar alma organı olarak karşımıza çıkar.. Her üye ülkenin NAC’de bir koltuğu bulunmaktadır. Bu organ genelde haftada bir kez veya ihtiyaç olduğunda değișik katılım düzeylerinde toplanır. Bașkanlığını yapan Genel Sekreter, üyelerin önemli sorunlarda mutabakata varmalarına yardımcı olmaktadır. Her an her şartta toplanabilmektedir. Güvenliği etkileyen konularda hükümetler arası istişareler yapılır. Yetkilerini kurucu antlaşmadan alan tek organdır.
Üç düzeyde toplanabilmektedir;
Daimi temsilciler düzeyi -> Haftada en az bir kere toplanmaktadır. Önemli bir gelişme olması halinde hemen de toplanabilir.
Bakanlar Düzeyi -> Yılda en az iki defa toplanmaktadır. Ülkeler Dışişleri bakanı ya da savunma bakanları düzeyinde temsilci gönderirler.
Zirve Toplantıları -> Devlet başkanları düzeyinde toplantıyı ifade eder. Tüm toplantıların yetki düzeyi ise eşittir.
NÜKLEER PLANLAMA GRUBU
Nükleer politika sorunları hususunda Kuzey Atlantik Konseyi ile aynı yetkiye sahip bir organ oalrak karşımıza çıkar. Savunma bakanları ya da daimi üye yoluyla katılım sağlanır. Nükleer hakkındaki siyasi konular görüşülür. İttifakın nükleer politikası görüşülmektedir. 35 komiteden oluşmaktadır.
ASKERİ KOMİTE
En üst düzey askeri organ olarak karşımıza çıkmaktadır. Daimi askeri temsilci ya da genelkurmay başkanları düzeylerinde toplanabilmektedir. Nato bölgesi için alınacak tüm tedbirler bu organ içerisinde planlanır.
Nato Genel Sekreterliği
İttifak’ın uluslararası en üst düzey sivil memurudur. Kendisi İttifak içerisinde danıșmanlık ve karar alma sureçlerini yönetmekten ve alınan kararların uygulanmasından sorumludur.
Nato’nun sözcülüğünü yapmaktadır. Dış ilişkileri yönetir.